M.A.S.K.

Door McBoom op woensdag 30 december 2009 01:32 - Reacties (24)
Categorie: -, Views: 30.691

Mobile Armoured Strike Kommand

Voor de jongere jongeren waarschijnlijk onbekend, voor de iets minder jongere jongeren wordt er gedacht aan Jim Carey, maar voor de oudere jongeren is het jeugdsentiment.

Zoals sommigen misschien weten ben ik nog altijd een fan van deze fantastische tekenfilmserie uit de jaren 80. Door de jaren heen ben ik de gelukkige bezitter van de complete lijn speelgoed die hiervan is verschenen en, sinds een paar weken, de complete serie op dvd.

Hoe ben ik met M.A.S.K. in aanraking gekomen? Het zal raar klinken, maar ik heb eerst het speelgoed gezien en daarna de tekenfilm pas. Ik was in een speelgoedwinkel in mijn toenmalige woonplaats en daar zag ik in een vitrine Rhino staan (die grote paarse truck) en ik was eigenlijk gelijk verkocht. Een vrachtwagen die kon veranderen in een gevechtsvoertuig! Tuurlijk, veranderende auto's hadden we toen al, want Transformers lagen al een tijdje in de winkel, maar dit..... Dit vond ik wel heel erg gaaf. Ik ben gelijk de naar de rest van de voertuigen op gaan zoeken in de winkel, kwijlend bij de opvallende rode dozen met schitterende tekeningen erop. Misschien ben ik na al die jaren een beetje blind geworden, maar persoonlijk vind ik het nog steeds de mooiste verpakkingen ooit waar je speelgoed in kon krijgen. Maar door het kwijlen gingen pappa en mamma niet overstag, veel te duur vonden ze. De goedkoopste toen was Condor met 25 gulden... Een aardig bedrag in 1986... Een paar maanden later begon de Tros met het uitzenden van de (nagesynchroniseerde) tekenfilm en toen was ik helemaal verkocht....

Weer een tijdje later was ik jarig en heb van mijn verjaardagsgeld een Condor kunnen kopen. Man, wat was ik gelukkig. Het was een simpele motorfiets die in een helicopter kon veranderen, maar wat heb ik er altijd veel plezier aan beleefd. Ik ben er altijd zuinig op geweest en daarom nu nog in minte conditie in mijn bezit. Na deze aankoop kreeg ik met Sinterklaas en Kerst van opa en oma ook wel de nodige voertuigen, waaronder Gator en Firecracker gekregen. Ik was er altijd zo zuinig op dat ik ze allemaal nog heb, inclusief dozen en handleidingen. Ja, zelfs de lege stickervellen heb ik nog.

Zo rond 1990 begon M.A.S.K. uit de gratie te raken bij de speelgoedwinkels en gingen de voertuigen in de aanbieding. Toen heb ik nog voor leuke prijzen wat voertuigen kunnen bemachtigen, maar aangezien ik niet aan het werk was kon ik niet alles kopen helaas. Daarna nog wel op vrijmarkten met koninginnedag nog wel wat (beschadigde, niet complete) voertuigen kunnen kopen, maar de ommekeer kwam in de 2e helft van de 90er jaren. In Groningen was een winkel die een oude winkelvoorraad had opgekocht, waaronder een partij M.A.S.K.. Ik was inmiddels aan het werk, dus had ik geld om uit te geven. Ik had bij die winkel de voertuigen die ik nog niet had achteruit laten liggen. Omdat het wel een heel bedrag was om in één keer alles te kopen nam ik om de zoveel tijd een paar mee. Noemenswaardige voertuigen waren Outlaw, Switchblade en Thunderhawk. Ik geloof dat ik toen een stuk of 12 had gekocht. In 1997 kwam ik op het internet terecht en later heb ik dus via Ebay en andere sites mijn verzameling compleet weten te maken. Ik heb ergens in 1999 een gesealde Laser Command uit Italië laten overkomen voor het 'luttele' bedrag van 400 guldens, met de post opgestuurd in een aantal diskettes.

Maar wat brengt de toekomst op het gebied van M.A.S.K.? Geen idee eigenlijk. De speelgoedrechten liggen nu bij Hasbro, nadat Kenner overgenomen is door dit bedrijf. Het resultaat hiervan hebben we dit jaar (het is nog 2009) kunnen zien. In de 25th Anniversary lijn van G.I. Joe is er een nieuw aktiefiguur van Matt Trakker (Specialist Trakker) uitgebracht en in een comic zelfs ook wat 'screentime' gehad, waarbij Mayhem ook genoemd werd. Volgens een user op een M.A.S.K. forum die claimt bij Hasbro te werken zit er iets groots aan te komen op het gebied van M.A.S.K.. Dit statement is al in augustus gemaakt, maar er is nog niets bekend. Ik heb wel even op de deur geklopt of hij weet wannéér heb bekend wordt, maar het blijft tot nu toe stil.

Ik ben nu 12 jaar internetter en ik heb in die 12 jaar al zoveel claims gehoord aangaande een wederopstanding van M.A.S.K., dat ik alles maar met een korrel zout neem. Maar er is wel een nieuw aktiefiguur.... Ach, hoop doet leven zegt men wel eens.

Volgende: FU 3D 07-'13 FU 3D

Reacties


Door Tweakers user kaesve, woensdag 30 december 2009 01:38

wel. gefeliciteerd met je blog :D

Door Tweakers user Stoney3K, woensdag 30 december 2009 02:40

Hee, een speelgoed-verzamelaar! Heb je ook nog ergens een '86 set van Worlds Of Wonder Lazer Tag liggen toevallig? :Y)

Door Tweakers user moto-moi, woensdag 30 december 2009 08:55

Misschien geinig om er wat pics bij te zetten vanaf http://www.albertpenello.com/mask/toys.html , want, ondanks dat ik inderdaad ook nog enkele van die apparaten heb liggen, herkende ik weinig van de namen :P

Door Tweakers user mgizmo, woensdag 30 december 2009 09:44

Ja maak eens pics. M.A.S.K. roept bij mij ook de nodige jeugdsentiment op. Geweldig. Jammer dat fantasie met de jaren verdwijnt ;-)

Door Tweakers user freshy98, woensdag 30 december 2009 09:49

M.A.S.K. blijft ook een van mijn favorite jaren 80 tekenfilm series.
Sinds een tijd heb ik zelfs een ringtone op mijn telefoon van het intro nummer.
Ergens gevonden in een wazig forum.

Door Tweakers user MrE, woensdag 30 december 2009 09:49

M-M-M-M-Mooi stuk. De herinneringen.
Waren tekenfilmseries (Dungeons and Dragons, Thundercats, He-Man, Jason and the wheeled warriors) uit die tijd nu gewoon beter als de huidige collectable cardgame reclame tekenfilms?

Het gebruik van het woord mint bij een voorwerp waar je (als ik het goed begrijp) mee hebt gespeeld zal overigens bij veel verzamelaars een hoop discussie los maken.

Door Tweakers user Deurges, woensdag 30 december 2009 10:24

Sow... Nu je het zegt... Helemaal vergeten dat het MASK was.. Ik kan me nog vaag herinneren wie dit spul had, maar ik weet nog heeeel goed dat ik er mee speelde... :)

Zoals MrE, ben ik ook van mening dat de goede oude tekenfilms niet meer hetzelfde niveau hebben als de oude.. Vergeet niet G.I. Joe ;)
Wat ik het ergste vind, is dat alles in het Nederlands wordt nagesproken. We zijn toch geen Duitsters of wel soms? Enige die nog in de buurt komt is Dora, nou dan heb je wat zeg...
Enige wat je nog kunt doen, is een extra pakket pakken bij je kabelboer om zo toch nog wat Engelstalige series te kijken..

Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 30 december 2009 11:02

Leuk stukje
Zelf was ik vroeger ook helemaal verslaafd aan MASK. Ik was ook dol gelukkig toen ik met Sinterklaas de Switchblade helicopter/straaljager kreeg! Dat ding moet ik nog ergens hebben liggen. Van de week maar eens zoeken... :)

Door Tweakers user freshy98, woensdag 30 december 2009 11:09

Als reactie op MrE, Dineriders was ook erg tof. Beetje vaag, maar wel tof.

Door Tweakers user Wom, woensdag 30 december 2009 11:18

MASK was inderdaad ook een van mijn jeugdverslavingen. Nu maar hopen dat die claims over de wederopstanding op waarheid gebaseerd zijn. Alhoewel soms de herinnering mooier is als dat wat het daadwerkelijk was, maar ok :)

Door Tweakers user Dhr_Soulslayer, woensdag 30 december 2009 11:46

AAahja, goeie herinneringen aan M.A.S.K. Vroeger veel gekeken.
Nu toch maar eens op zoek naar de dvd's via een minder legale weg. Je hebt me weer nieuwschierig gemaakt.

En feli met je eerste blog post

Door Tweakers user mvdnes, woensdag 30 december 2009 12:19

Als iemand die in 1990 was geboren was dit toch wel mijn favoriete tv serie als jonkie!
Toen ik een paar maanden terug weer toevallig het intro filmpje op youtube zag werd ik weer helemaal enthousiast en heb zowaar een aantal afleveringen gekeken.

Ik hoop dat we weer eens wat terug gaan zien van M.A.S.K., lijkt me ontzettend gaaf.

Door Tweakers user Black Piet, woensdag 30 december 2009 12:30

Ik heb alle afleveringen (geen super goede kwaliteit overigens) ooit een keer " beschikbaar gesteld" ;) op UseNet.... Kreeg zeer veel positieve reacties. Heb ze ook vast op mijn servertje staan

Als er een film komt, moet ik deze zien....

Snik...die goede oude tijd...

Door Tweakers user BillSpaarbank, woensdag 30 december 2009 12:43

Wat een toeval. Gister ben ik met mijn broer bezig geweest om ons oude speelgoed uit te zoeken en te verdelen. Het gevolg is een volle doos met M.A.S.K. speelgoed.

Mijn favoriete combi was toch wel de Goliath. Een vrachtwagen met een compleet raket systeem en een vliegende raceauto achterop. Het verbaasde me dat de staat van het speelgoed zo goed was gebleven na al die jaren. Van het weekend maar eens de voertuigjes poetsen :+ en kijken hoe compleet die Boulder Hill nou eigenlijk is.

Het was in ieder geval een heerlijke trip down memory lane.

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 december 2009 12:44]


Door Tweakers user _Eend_, woensdag 30 december 2009 12:49

Ik had eerst geen idee welke serie dit was, maar toen ChojinZ het over de Switchblade had wist ik dat ik die serie kende.

Ik vond het vroeger altijd een soort Transformers rip-off, en dan zat er ook nog een R2D2 achtige robot in. Maar ik was wel min of meer fan van deze serie. Maar volgens mij kwam hij niet zo vaak op TV, want echt veel afleveringen heb ik niet gezien volgens mij.

Maar dat was in de tijd dat Telekids(?) door Anniko van Santen werd gepresenteerd volgens mij.

Door Tweakers user freshy98, woensdag 30 december 2009 12:52

Voor Telekids was er op Sky Channel (UK zender) op zaterdag ochtend iets voor kinderen met veel tekenfilms. Bijna alle toffe series kwamen daar wel op.

Door Tweakers user Scipionyx, woensdag 30 december 2009 13:47

Idd, Fun Factory! :D
Man man, wat was mijn engels toen goed voor mijn leeftijd, door het kijken van die coole tekenfilms.. :P

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 december 2009 13:47]


Door Tweakers user ChojinZ, woensdag 30 december 2009 13:49

@Freshy98

Was dat niet de Fun Factory? En door de weeks had je (geloof ik) de DJ Cat Show met Linda de Mol. Ook erg leuk!

[Reactie gewijzigd op woensdag 30 december 2009 13:50]


Door Tweakers user SPee, woensdag 30 december 2009 14:11

Ik dacht dat je het bij de uitleg van de afkorting over iets anders ging hebben :+
Nooit geweten waar die voor stond :)

Vroeger ook vaak met dat speelgoed gespeeld. Zal nog wel wat bij mijn ouders liggen (de poppetjes met hun helmen en misschien nog de motor).

Misschien gaan ze er nog een film van maken. Voor 'The Thunderbirds' (keek ik ook in die tijd) hebben ze dat ook gedaan.

Door Tweakers user freshy98, woensdag 30 december 2009 16:18

@ChojinZ: Dat zou best kunnen ja. Naam komt mij iig bekent voor.
Begon ook om 8 uur 's ochtends (of 9 uur in NL, dat weet ik niet meer) tot een uur of 12.


Door Tweakers user Mr.C4, woensdag 30 december 2009 17:55

Vet man, ik was vroeger ook fan van MASK. Samen met mn broer veel afleveringen gezien en veel met het speelgoed gespeeld en nu zijn ze totaal niet meer in minte conditie hahaha. Veel wegschietende projectielen, helmen enzo zijn we kwijt geraakt. Ik wist vroeger niet eens waar mask voor stond hehe. :P

Ben benieuwd naar je collectie, kun je een foto online zetten?


Door Tweakers user michaelvink, woensdag 30 december 2009 21:23

Geweldige serie was dat! Ik ben er ook een hele tijd aan verslaafd geweest, vooral dat je ouders niet wilden "investeren" in het speelgoed... Zeer herkenbaar!

Maarreh... Ook ik wil graag foto's zien!!!

Reageren is niet meer mogelijk